Hírek

Algakutatások a Zöldségcentrum Kft.-nél

2015. április 16. 12:21, csütörtök Bookmark and Share

Az zöldalgákat sokan a jövő "szuperélőlényeinek" tartják, széles körű felhasználásukra már most is számtalan példa akad a bio üzemanyagtól a humán táplálkozáskiegészítésig.

A meglévő infrastruktúrák alternatív és hatékonyabb hasznosítása és a "zöld" technológiák szélesebb körű alkalmazása inspirált bennünket, hogy olyan eljárásokat kutassunk, amelyek újszerűek és hatákonyak lehetnek a mai zöldségtermesztés keretei között. Első lépésben olyan intézetekkel kezdtük meg a kapcsolatfelvételt, akiktől a fenti céloknak megfelelő kutatási eredmények várható.Hamarosan megtaláltuk a partnert a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. Szegedi Biotechnológiai Divízójával, akikkel közösen jutottunk el a közel 10 ezer alfajt számláló algákhoz, mint a jövő növényéhez.

Miért pont az alga?

Az algák laboratóriumi körülmények között már számos esetben bizonyították sokoldaló felhasználási lehetőségeiket.Az algák testét felépítő fehérjék és mikroelemek biológiai csomagolásban kerülhetnek a kultúrnövényekre, így hatékonyabban hasznosítható a szintetikus szereknél. A mikroalgák egyrészről biztosíthatják a jelenlegi tápanyagutánpótlás racionálisabb, kevesebb műtrágyával történő megvalósítását, de lehetőséget biztosíthatnak a mikroelemek pótlására, amely felelős lehet a zöldségek ízéért és növelheti a növények ellenálló képességét, ami akár rövid távon is kevesebb növényvédőszer felhasználást tesz lehetővé. A zöldalgák a fotoszintézisükhöz alapvetően elengedhetetlen fény, szén-dioxid és meleg biztosítása mellett kevés tápanyaggal is beérik.
 

Az Algacentrum

A meggyőző laboratóriumi eredmények után a résztvevők úgy döntöttek, hogy sajtát forrásból kutatás-fejlesztési projektet indítanak és ennek eredményeként Makón, a társaság telephelyén fekvő üvegházban kialkítottak egy 25 köbméteres algatavat, ahol azonnal a gyakorlatba ültethetik a laboratóriumi tapasztalatokat. Az üvegházban termálvíz fűtésével kombinálva megfelelő fény és hőmennyiség biztosítható. Az Algacentrum 2014 novemberi megnyitásáról több újság is közölt cikkeket. A HVG, a Délmagyarország híradásai mellett a Makó Városi Televízió és a Duna TV (Gazdakör 2015.01.03 adás) is beszámolt az eseményről.                                                                        

Vegaalga projekt közvetlen brüsszeli támogatással

Az Európai Unió Horizont 2020 kutatás-fejlesztési programjában lehetőség nyílt, hogy KKV eszköz (SME Istrument) keretében belül pályázatot nyújtsunk be közvetlen brüsszeli forrásra. A munkát siker koronázta és a napokban a projekt megkapta az uniós támogatást. Ennek keretében belül első vidéki társaságként a szegedi Multisense Labor Kft.-vel közösen folytathatjuk a kutatást. Az eseményről partnerünk az Ateknea Solutions weboldalán bővebb tájékoztatás olvasható.
 

A Vegaalga projekt bemutatása az Magyar Fejlesztési Központ oldalán.

Életmód rovat
  • Négyféle csőben sült hagyma
    Még manapság is igazán ritkaságszámba mennek a különböző hagymákat egyszerre tartalmazó ételek, éppen ezért egy kedves...

  • Hússal töltött hagyma
    Egy klasszikus recept a hagyományos konyha kedvelőinek.

  • Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel
    Örömmel osztjuk meg ennek a krémlevesnek a receptjét, amelyben a petrezselyemgyökér már nem csak mellékszereplő

  • Cukkíni kémleves
    Mivel a Termix termelésében már javában tart a a tökfélélék folyamatos betakarítása, ezúton adjuk közre egy kedves...

  • Fokhagyma krémleves
    Fokhagyma krémleves: egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul egészséges!

  • Fokhagyma termesztés
    A fokhagyma, mint a "fűszerek királynője", egyike az emberiség legrégebben termesztett növényeinek. Kultúrtörténete...

  • A makói hagyma
    "Légy bőkezű amikor a hagymát adagolod, és türelmes, amikor pirítod, de hagymát csak Makóról végy, és várd meg míg...